Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kuş Gözetleme

    Ülkemizde 70 adet kuş cennetinden biriside 1989 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Doğal Sit Alanı ilan edilen Yedikuğular  Kuş Cennetidir. Amasya'da, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982-1985 yılları arasında inşa edilen baraj gölü kısa bir süre içerisinde pek çok kuşun konaklama alanı haline gelmiştir.

     Yedikuğular kuş cenneti insan eliyle yapılmasına rağmen bölgenin göç yolları üzerinde olması dolayısıyla kısa sürede bir sulak alan daha sonra da kuş cenneti haline gelmiştir. Alan ayrıca, üreme dönemi dışında kalan aylarda burada konaklayan çok sayıdaki angıt ve dikkuyruk ile özel koruma alanı statüsü kazanır. Angıtlar beslenmek amacıyla sabah erken saatlerde çevre ovalardaki tarlalara yayılırlar. Kışları, aralarında çamurcun, yeşilbaş, karabatak ve büyük karabaş martının da bulunduğu önemli sayıda su kuşuna ev sahipliği yapar. Kır baykuşu ve akkuyruklu kartal alanda görülen diğer türler arasındadır.

     Barındırdığı kuşlar ve yaban hayvanları bakımından oldukça zengin olan bölge Türkiye’de “Önemli Kuş Alanı” statüsüne sahip yerlerden biridir.Ülkemizde görülen 483 kuş türünden 235'i (e-bird,trakus ve Orman Bölge Müdürlüğü verilerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. )ilimizde görülürken bunların 100 den fazlasıda Yedikuğular Kuş Cenneti’nde görülmektedir.

  • Görülebilen kuşların bazıları tarlakazı, küçük batağan, bahri, karabatak, gribalıkçıl, büyükbalıkçıl, küçükbalıkçıl, sakarca, boz kaz, angıt, fiyu, boz ördek, çamurcun, yeşilbaş, kılkuyruk, elmabaş patka, büyük tarakdiş, sakarmeke, kervan çulluğu, büyük karabaş martı, ve turnadır. 
  • Bunlardan özellikle nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan dikkuyruk, göl ortasında yer alan adada üreme alanları olan akpelikan, Türkiyedeki en büyük popülasyonun görüldüğü angıt ve Ülkemizde ilk defa Yedikırda görülen tarlakazı en önemlilileri  arasındadır.

    İlimizde  kuş gözlemciliği Yedikır göletinin dışında Yeşilören Göleti, Akdağ çevresi ve Tüm Yeşilırmak havzasında hatta il merkezinde dahi yapılabilmektedir.

      Profesyonel kuş gözlemcisi Ali Osman Şeker’in gayretleri ile 30 ulusal kuş gözlemcisi tarafından  100 den fazla gözlem yapılarak bölgenin potansiyeli gözler önüne serilmiştir. E-birdde 227 adet, trakusta 199 adet, Milli PArklar Şube Müdürlüğünün gözlemlerinde de 100'ün üstünde kuş türü tesbit edilmiştir. Bu potansiyelle Amasya kuş gözlemciliği açısından ciddi bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır.



AMASYAYEDIKIR
(Fotoğraf: Emre SOYTÜRK)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Yedikır Baraj Gölü ve Kuş Cenneti)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf : Sema EVREN)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf : Sema EVREN)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Delicedoğan)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Kamışbülbülü)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf : Ali Şeker, Gri Balıkçıl)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf : Göker Şener, Ülkemizde en büyük popülasyonu Yedikır'da bulunan Angıt Kuşu)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf : Soner BEKİR, Türkiye'de ilk defa Yedikır'da görülen Tarlakazı)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf: Göker ŞENER, Üreme alanı Yedikır olan Akpelikan)

AMASYA_KUSGOZETLEME
(Fotoğraf : Ali ŞENEL, Nesli tükenmekte olan Dükkuyruk)